Zimowe ptaki w Polsce

Zimorodek to bardzo wdzięczny ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to typowe obszary życia tych ptaków. Regularne wędrówki nie są z pewnością normalne dla natury zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś podróżują do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które niezwykle często posiadają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie podstawowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Ptaki zimą

Samiec i samica nie są natomiast identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W tym samym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia równa się bowiem długości samej głowy oraz dzioba.

Przeważnie zimorodek osiągaj co najwyżej 17 centymetrów długości, natomiast ciężar jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych osobników z nadejściem lutego, ponieważ to dokładnie w tym momencie miejsce ma ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać swojego partnera, który, poprzez charakterystyczne kiwanie ciałem, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *