Wędrowne ptaki czyli jakie…?

Kraska zwyczajna to ptak, który w wielu częściach kraju znany jest pod nazwą siwki. Jest to średniej wielkości ptak z rodziny krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna mieszka na obszarze prawie całej Europy. Najbardziej natomiast upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy można zaobserwować duży spadek liczby osobników tego gatunku. Można stwierdzić, że w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego możemy zobaczyć w Europie.

Ptaki wędrowne

O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w niesamowitym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie cechuje się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których poszczególna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna wyposażona jest także w bardzo mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor.

W przypadku młodych osobników, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Do pierwszego roku życia, osobniki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych również dzięki sterówkom. W przypadku osobników starszych dostrzega się na piórach ciemną plamę oraz dużo bardziej ostre zakończenie. Największa długość ciała kraski zwyczajnej to około 32 centymetry, natomiast rozpiętość skrzydeł tego gatunku mieści się w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie jest zwykle większa niż 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *