Ptaki i ciekawostki o nich

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś i mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi przedstawiciela licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi występujących obecnie na obszarze naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, aktualnie coraz częściej dostrzec można go także w krajobrazie rolniczym lub też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Rozmiary ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie można nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny.

U gołębia grzywacza zauważa się tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie oraz słabszą poświatę pokrywającą szyję i pierś. Ponadto warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *