Zimowe ptaki w Polsce

Zimorodek to bardzo wdzięczny ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to typowe obszary życia tych ptaków. Regularne wędrówki nie są z pewnością normalne dla natury zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś podróżują do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które niezwykle często posiadają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie podstawowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje również wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Ptaki zimą

Samiec i samica nie są natomiast identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W tym samym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia równa się bowiem długości samej głowy oraz dzioba. Czytaj dalej Zimowe ptaki w Polsce

Wędrowne ptaki czyli jakie…?

Kraska zwyczajna to ptak, który w wielu częściach kraju znany jest pod nazwą siwki. Jest to średniej wielkości ptak z rodziny krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna mieszka na obszarze prawie całej Europy. Najbardziej natomiast upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy można zaobserwować duży spadek liczby osobników tego gatunku. Można stwierdzić, że w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego możemy zobaczyć w Europie.

Ptaki wędrowne

O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w niesamowitym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie cechuje się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których poszczególna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna wyposażona jest także w bardzo mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor. Czytaj dalej Wędrowne ptaki czyli jakie…?

Ptaki i ciekawostki o nich

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś i mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi przedstawiciela licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi występujących obecnie na obszarze naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, aktualnie coraz częściej dostrzec można go także w krajobrazie rolniczym lub też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Rozmiary ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie można nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Ptaki i ciekawostki o nich